Hărţi şi informaţii despre Drumul Taberei

11 Februarie 2008

Consideraţii asupra instalaţiilor electrice în blocurile din Drumul Taberei

Filed under: Comunicări,Informaţii de uz general — Ionuţ @ 23:08
Tags: ,

Acest articol se adresează locuitorilor din Drumul Taberei ce doresc să ştie ce au în pereţi şi cât va mai rezista.

Cartierul Drumul Taberei este construit „dintr-o bucată” în perioada sfârşitul anilor ’60 – sfârşitul anilor ’70. Instalaţiile electrice au fost proiectate şi executate conform cu tehnica vremii şi cu indicaţiile preţioase ale Partidului cu privire la economii.

În peste 50% (dacă nu aproape toate) din blocurile din cartier predomină instalaţiile electrice realizate cu aşa numitul „cablu intenc”. Pentru cine nu ştie, acest tip de cablu este de tip panglică, cu 2 conductoare din aluminiu (cablurile moderne sunt din cupru) pt lumină şi prizele din camere, sau 2 conductoare din aluminiu şi unul de cupru pt prizele cu împământare din bucătărie sau lângă baie. Are o izolaţie din PVC rigid gros.

Modul de realizare a instalaţiilor din Drumul Taberei e simplist: la construirea blocurilor s-au săpat şanţuri în pereţi şi s-au îngropat direct cablurile, fără tuburi.

În ultimii ani au apărut mai multe defecţiuni la instalaţiile electrice realizate astfel. Singura modalitate de a interveni şi repara este prin spargerea pereţilor, eventual a faianţei, tapetului ori lambriului cu care sunt acoperiţi. O altă soluţie este montarea de cabluri noi prin canal-cablu (baghetă din plastic alb) fixat peste perete.

Durata de viaţă pentru acest tip de instalaţie electrică din Drumul Taberei o estimez la încă 10-20 de ani (şi deja are 30-40 de ani).

Sfat: dacă aveţi posibilitatea, când faceţi renovări schimbaţi-vă şi instalaţia electrică. Treceţi la cupru.

Anunțuri

5 comentarii

 1. instalatia ca instalatia… dar tevile de apa? ca mi-am schimbat cablurile electrice, dar daca vecinii mei nu-si schimba tevile de apa, tot la mine ajunge inundatia 🙂

  (blocul are 40 de ani)

  Comentariu de Jen — 13 Februarie 2008 @ 9:31

 2. Nu sunt instalator, ci electrician, dar am văzut cât de mâncate sunt ţevile din Drumul Taberei. Unele dintre ele se mai ţin doar în rugină şi doar faptul că locatarii respectivi nu se spală, le face doar să picure, nu să bubuie.

  Observaţia ta pertinentă necesită un post separat: Situaţia Tehnico-Administrativă a Blocurilor din Drumul Taberei. Cât de avariate sunt instalaţiile? Care sunt problemele cu care se confruntă locatarii şi administraţiile? Îşi mai merită ele banii în condiţiile actuale?

  Comentariu de Ionuţ — 14 Februarie 2008 @ 10:07

 3. foarte de acord cu ce zice autorul: eu locuiesc la favorit, cu chirie, intr-un bloc din asta de prin 70 si ceva, iar cablurile electrice sunt ingropate in perete. Am aflat asta cind nu mi-a mai mers lumina pe hol si in dormitor si am chemat un instalator; omul m-a sfatuit sa dezgrop din perete firul si sa-l schimb. Dar cum proprietarul nici n-a vrut sa auda, am lasat-o moarta.
  Cit despre tevi: vecinul meu de deasupra a schimbat, cind si-a cumparat apartamentul, toate tevile de toate felurile (apa, gaze, lumina, caldura etc). In doi ani la el s-au spart 2 tevi, la imbinarea cu alea vechi. Glumeam zicind ca a stricat feng shuiul blocului 😀

  Comentariu de andreanum — 14 Februarie 2008 @ 14:03

 4. Asa numitul „cablu intenc” acum nu se mai gaseste pe piata. Instalatiile electrice se fac cu cabluri de cupru si cu tuburi de protectie in care se „trag” firele. Problema este ca in anumite locuri unde peretele este foarte subtire nu pot ingropa TUB pentru ca pur si simplu este MULTTTTT prea gros. Inca caut cativa metri buni de cablu de acest fel „intenc” insa se pare ca nu voi gasi.

  Comentariu de Mihai — 21 Mai 2008 @ 11:02

 5. Puteţi înlocui cu succes cablul intenc de aluminiu cu cablu de cupru dublu izolat (cum sunt la prelungitoarele electrice). E chiar mai bun! Vă recomand cablu plat (sau rotund, dacă nu găsiţi) de la 2×0,75 la 2×1,5 pt circuitele de iluminat (îl dimensionaţi pt puterea instalată) şi 3×1,5 la 3×2,5 pt circuitele de prize şi cele de iluminat cu comutator dublu (la fel, ţineţi cont de puterea ce trebuie suportată).

  Desigur, că tot circuitele protejate de tub sau canal-cablu sunt de preferat. Ceea ce v-am spus eu mai sus e o soluţie, dar nu vă oferă garanţia unei protecţii suplimentare, extinderi şi nici a unei remedieri facile în caz de defect.

  În orice caz, mare atenţie la calitatea execuţiei şi să nu lăsaţi „mustăţi” de cablu. Nu cositoriţi legăturile, ci prindeţi-le cu conector cu şurub de tip „Morsetta” (găsiţi la Bricostore, e transparent, cu o singură gaură şi e la şir de 10 sau 12 bucăţi, pe diametre diferite), sau chiar şi de tip „regletă”.

  Succes!

  Comentariu de Ionuţ — 21 Mai 2008 @ 14:54


RSS feed for comments on this post.

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: