Hărţi şi informaţii despre Drumul Taberei

21 Iulie 2008

De ce Bucla?

Filed under: Informaţii de uz general — Ionuţ @ 8:53

Ştiu că forma sa este reprezentativă pt cartier. Ştiu de asemenea că Str. Drumul Taberei s-a construit peste un vechi drum de ţară. Dar de ce în formă de buclă?

Dacă tot a fost hei-rup-ul comunist de la „moşirea” cartierului, nu era mai simplu şi mai practic să facă străzi lungi şi paralele, ca în Manhattan? De ce s-a urmat modelul vechi, cu străzi împrăştiate anapoda, unele chiar întortocheate?

Sunt convins că ăla ar fi fost un model de urbanizare mai de succes decât cel utilizat.

Şi Str. Drumul Taberei nu e singurul exemplu. Ar mai fi Bd. Timişoara, care se rupe-n două în intersecţia de la Plaza, iar de-a lungul său numai dreaptă nu e. Ar mai fi Str. Braşov, care nici măcar în dreptul parcului nu e dreaptă. Porţiunea Str. Sibiu dintre Favorit şi Bd. Timişoara, care şerpuieşte puternic. „Antenele” celor 2 străzi aproape gemene cu nume de văi, care împreună cu Bucla dau forma unei furnici uriaşe. 😀 Ca să nu mai vorbesc de străzile mici, care unele urmează modelul bucureştean: strada aici, blocul pe altă stradă, dar cu numărul de aici.

Şi de ce nimeni nu a luat de atâţia ani o măsură ca să elimine dublurile de numere? Ex: Bd. Timişoara 41 există şi la stradă, sub forma unui bloc mare, dar şi în spate, ca bloc de 4 etaje.

Anunțuri

1 comentariu

  1. Pentru design de cartier gen american ar fi trebuit probabil arhitecti si ingineri americani. Niste strazi perfect drepte si perpendiculare ar fi presupus si un anume tipar al cladirilor (dimensiuni oarecum fixe, marja minima de eroare la pozitionare) ceea ce la noi nu prea a fost cazul. De asemenea cartierul a fost construit in mai multe etape mergandu-se pe ideea „indesirii” blocurilor mai ales spre periferie unde terenurile virane ramase dupa prima etapa de constructie au fost umplute dupa cativa ani cu alte blocuri. Oricum, permite-mi sa ma indoiesc ca a existat mai mult decat o strategie generala de constructie a cartierului; la nivel de zona deciziile probabil s-au luat pe principiul lantului slabiciunilor (adica nu a fost un singur creier sa decida exact ce bloc unde sa fie construit, au fost mai multi indivizi care nu intotdeauna au discutat intre ei).

    Comentariu de Dan — 21 Iulie 2008 @ 10:18


RSS feed for comments on this post.

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: