Hărţi şi informaţii despre Drumul Taberei

14 iunie 2008

Sondaj de opinie: simboluri ale cartierului Drumul Taberei

Filed under: Informaţii de uz general — Ionuţ @ 14:48

Despre ce obiective, construcţii sau imagini putem vorbi astăzi ca fiind reprezentative, simbolice pt cartierul Drumul Taberei? Genul de lucruri şi locuri pe care, odată ce le vezi, le atribui automat o localizare exactă şi inconfundabilă. Care ar fi „amprenta” cartierului în aceste zile, dar care să nu depindă de caracterul sezonier? Ce poate face un străin să spună din prima „Ăsta-i Drumul Taberei”?

Iniţial au fost mai multe. Unele au dispărut, altele s-au transformat în altceva, câteva devenind simboluri ale consumerismului.

Din lista ce o propun mai jos spre dezbatere lipsesc ceasurile de la Piaţa Drumul Taberei. Multă vreme stricate, ceasurile analogice ce deveniseră un reper au fost înlocuite cu ceasuri digitale impersonale. De asemenea nu am menţionat patinoarul, pt că are caracter sezonier, multe luni pe an fiind doar un maidan îngrădit ce va dispărea în câţiva ani. Nu am pus nici ştrandul „3 ligheane”, neieşind în evidenţă faţă de altele. Nici combinaţia cromatică albastru-galben a Brâncuşi-ului sau design-ul clădirilor nu sunt propuse, fiind repere cu caracter local al ansamblului respectiv.

Opţiunile ar fi (şi lista poate continua cu sugestiile voastre):

– Forma unică a Buclei Drumul Taberei
– Fântâna arteziană din Parcul Drumul Taberei
– Monumentul din faţa magazinului Tip-Top (puţin cam confuz, mulţi nici nu-l observă)
– Plaza România (deşi mulţi cred că e în Militari)
– Magazinul Venga (fost Favorit)

35 comentarii

  1. În afară de Buclă şi de Plaza, nu prea merită. Venga e (imho) un mare fâs, iar pe restul abia le ştiu eu, care stau de 21 de ani aici. Eu aş propune străduţele dintre blocuri, mai întortocheate decât oriunde altundeva 🙂

    Comentariu de sagesse — 14 iunie 2008 @ 16:38

  2. Fantana din parc o consider si acum un simbol asa-zis „comunist”. In fosta URSS in toate orasele importante blocurile erau decorate cu diverse simboluri mai mult sau mai putin alegorice – vorbesc de desene de mozaic pe fatada, design-ul balcoanelor, de asemenea si prin parcuri erau tot felul de statui si constructii care sugerau noua lume, omul nou, etc. La noi practica asta a fost mult redusa din motive de economie (si arta, fie ea comunista,…. cam costa 😛 ) insa au ramas cateva „opere de arata”, printre care si fantana cu pricina. Deci una peste alta, e un simbol al cartierului, bun-rau cum e 😀

    Comentariu de Dan — 14 iunie 2008 @ 17:19

  3. favorit !!

    Comentariu de miss2 — 14 iunie 2008 @ 19:48

  4. fostul complexul favorit,nu stiu ce e acuma dar pe vremuri ne duceam cu piciorul la film si mincam o cirba de burta alaturi !ce a mai ramas nu stiu !

    Comentariu de miss2 — 14 iunie 2008 @ 19:54

  5. Cinema-ul e vai steluţa lui, închis şi în paragină, iar complexul Favorit e un mall-wannabe pe lângă care n-am văzut niciodată picior de client 😦

    Comentariu de sagesse — 14 iunie 2008 @ 21:44

  6. 😀 Da, cinema-ul s-a închis prin 2003-2004. Magazinul Favorit s-a renovat complet acum câţiva ani, acum fiind dotat cu scări rulante, ieşire de incendiu (închisă cu lacătul pe dinafară…dacă vin pompierii în control au sfeclit-o 😀 ), spaţii ample de expunere pt comercianţi:
    – farmacie SensiBlu şi magazinele grupului (MiniBlu – haine şi alte chestii pt copii şi OptiBlu – optică medicală şi accesorii) la parter
    – magazin universal Venga la etaj

    Comentariu de Ionuţ — 14 iunie 2008 @ 21:53

  7. e un monument in fata la tip-top? 😀

    eu zic ca strandul e destul de reprezentativ… dar daca nu ne lasi sa il alegem, eu zic ca bucla. si cam atat. plaza e intre dr. taberei si militari, venga e doar un alt magazin nou si neinteresant… si fantana aia din parc e odioasa, nu vreau sa ma gandesc la ea.

    Comentariu de Jen — 15 iunie 2008 @ 0:56

  8. @Jen: Plaza e până la ultimul centimetru de parcare în Drumul Taberei 🙂 Militari-ul începe după calea ferată, cred că am mai zis asta pe undeva pe-aici…

    Comentariu de sagesse — 15 iunie 2008 @ 1:58

  9. Da, Jen, e un monument în faţă la Tip-Top: nişte ţepe de metal ce au tot fost mutate de când cu lucrările la magistrala de termoficare. 😀
    N-am zis că nu vă las să alegeţi ştrandul! Am zis doar că eu nu-l găsesc reprezentativ ca imagine, pt că nu iese cu nimic în evidenţă. Poate doar cu porecla de „3 ligheane”! 😀
    Din partea mea puteţi să alegeţi şi statuia lui Alexandru Moghioroş de lângă piaţa ce i-a purtat numele. A, nu ştiţi unde-i statuia lui Moghioroş? 😀 În grădina primului bloc de 4 etaje de pe linia lui 41, cum pleci de la piaţă. 😀

    Comentariu de Ionuţ — 15 iunie 2008 @ 11:27

  10. oarecum ontopic: ati vazut fantanile alea arteziene din fata de la favorit?! cu marmura ca de wc…

    Comentariu de Jen — 15 iunie 2008 @ 22:02

  11. Văzut. Chiar îi ziceam Adinei că arată ca nişte piscine jacuzzi ieftine.

    Ce vroiai, opere de artă? 😀

    Comentariu de Ionuţ — 15 iunie 2008 @ 22:25

  12. …macar sa nu arate a veceuri… sau sa nu le faca deloc, sunt oribile!

    Comentariu de Jen — 16 iunie 2008 @ 11:11

  13. nici pomeneala de venga! este un magazin de toata jena, cu ieftinaturi. Ma simt jignita sa iau in considerare asemenea magazin ca reper al cartierului meu 😦 Ca si cum billa sau un butic oarecare ar fi de interes turistic.
    Bucla da, aleile dintre compozitorilor si bdul dr. taberei da (chiar, sunt atit de misto si acum miroase a tei inflorit, o minunatie), plaza da (desi…), parcul cu tot cu lac si fintina iarasi da. Mai nou puteti alege si biserica aia odios de mare, cu cupola galbena, dintre billa si piata.

    Comentariu de andreanum — 16 iunie 2008 @ 15:45

  14. Eu cred ca un reper reprezentativ e Piata Moghioros(i), nu ca intindere,sau loc unde isi fac cei din zona si nu numai cumparaturile zilnice, ci ca denumire. Sunt persoane care au facut facultatea aici, fiind din alte orase, si care cunosc unde e piata M., sau care era vechea denumire a lui N.gaina. (acele persoane au fost studenti in anii 70 si totusi mai tin minte asta)

    Comentariu de Andreea — 17 iunie 2008 @ 9:44

  15. siiigur ca daaaa, „moghioros” si „ho si min”. Eu cred ca si orasul Gheorghe Gheorghiu Dej s-ar putea lauda cu denumirea sa. La fel ca si Stalingradul, Leningradul samd. 😀

    Comentariu de andreanum — 17 iunie 2008 @ 12:17

  16. mie chiar imi place fantana aia din moghioroş.

    si chiar nu vad de ce fugi de „chestiile facute de comunisti” ca dracu de tamaie.
    de acord, a fost facuta de comunisti pe vremea „aia”.

    so what ?

    si tu probabil tot „pe vremea comunistilor” ai aparut.

    moghioros si ho-si-min: nume comuniste, ti se zbarleste pielea nu-i asa ?
    tie iti place sergiu celibidache… e mai fancy, e la moda…

    biserica aia este „odios de mare”
    nu’i asa ca si „casa poporului” (ce nume monstruos) este „NESIMTIT de mare” ?

    nu’i asa ca tie rusine ca traiesti in tara asta de kko ?

    in rest, „magazine de toata jena, cu ieftinaturi”
    cumva ai sange albastru in vine? de marca ?
    eventual snobism de marca …

    si ma mai intrebam de ce iti displace arteziana.
    prostu de mine.

    Comentariu de janett — 18 iunie 2008 @ 12:12

  17. janett, respira adanc si calmeaza-te. dupa care citeste din nou comentariile si nu te mai ataca in halul asta.

    p.s. da, exista magazine de toata jena, cu ieftinaturi, si faptul ca vrei sa te imbraci cu haine de calitate nu are vreo legatura cu culoarea sangelui. hainele de calitate nu-s echivalente cu haine de milioane de lei, trebuie doar sa stii sa cauti.

    Comentariu de Jen — 18 iunie 2008 @ 14:29

  18. (scuze ionut, dar m-am enervat)

    Comentariu de Jen — 18 iunie 2008 @ 14:30

  19. Dacă nu vă luaţi la omor, tot degeaba. :p

    Lăsând gluma la o parte, poate aţi constatat şi voi că avem diferite tipuri de simboluri:
    – vizuale: forma Buclei, aspectul de portocală feliată a fântânii din parc
    – de nume/loc: Moghioroş, Ho-chi-Min, Buclă, Favorit, Tricodava, Orizont, etc.

    Problema nu e dacă sunt de pe vremea comuniştilor sau nu, ci cât de încetăţenite sunt acele simboluri. Nu tot ce a fost „comunist” a dispărut. De exemplu: nimeni nu mai foloseşte „Bodnăraş”, dar încă mai auzi „Moghioroş”.

    Comentariu de Ionuţ — 18 iunie 2008 @ 15:25

  20. da, Jen, ai dreptate.

    razoarele la ce categorie intra?

    Comentariu de janett — 18 iunie 2008 @ 15:33

  21. La Zona Crepusculară! :p

    Comentariu de Ionuţ — 18 iunie 2008 @ 17:59

  22. eu n-am auzit pe nimeni sa spuna ‘sergiu celibidache’, si cei care spun ‘pta drumul taberei’ sunt rari.

    Comentariu de Jen — 18 iunie 2008 @ 23:24

  23. Ionut ceea ce ai scris tu mai sus vroiam sa spun, dar mi-ai luat-o inainte:D. Oricum, sunt multe chestii, denumiri, cladiri etc, de pe vrea lui Nea Nicu care inca mai au rezonanta la populatie. Dar sunt si chestii „moderne” care sunt facute doar ca sa se cheltuie banul public. Si aici poti scrie o gramada. E bine totusi ca ne dezvoltam, urat sau frumos e mai putin important. Decat sa fii ramas pe loc, fara parcuri amenajate, fara fantanile alea, fara bisericile cu cupole, fara Plaza. Stiu ca Bucurestiul a fost mai mereu in schimbare, dar sunt orase, precum Cta, care s-au dezvoltat o data cu venirea unui primar bun. Mazarica fura si va fura ca orice politician, dar crede-ma ca a fost singurul primar capabil sa faca ceva pt orasul ala, de la binele populatiei de acolo pana la turism. Nu degeaba a fost reales. Poate acum isi ia avion, dar cel putin stiu ca turismul acolo a crescut, fata de cum era inainte.

    Comentariu de Andreea — 19 iunie 2008 @ 8:09

  24. In 2006 am pus pentru prima oara piciorul in Drumul Taberei! O luna mai tarziu m-am mutat aici si nu mai vreau sa parasesc acest cartier vreodata!

    Pentru a continua lista unor posibile simboluri ale cartierului, as adauga:

    – stadionul Ghencea (desi am auzit pe multi vorbind despre „cartierul Ghencea”, aceasta nu este decat o zona a Drumului Taberei)
    – Piata Moghioros
    – Plazza Mall
    – Bucla
    – Hanul Drumetului
    – Tricodava, desi acum nu mai exista, asa cum Apaca inca este un simbol pentru Militari
    – parcul Moghioros
    – strandul
    – cel mai verde, aerisit, civilizat cartier
    – lipsa metroului

    … si lista poate continua… 🙂

    Comentariu de nede1st — 28 iunie 2008 @ 21:12

  25. Eu zic ca ceasul de la Moghioros este unul din cele mai cunoscute simboluri. Toti prieteni care vin pe la mine numara 3 semafoare de la ceas si pe urma fac stanga. 🙂

    Comentariu de Bogdan — 13 iulie 2008 @ 18:26

  26. Posibil, dar continui să afirm că cele vechi, analogice, cu limbi, erau mai reprezentative. Sau poate sunt eu mai de modă veche la anumite chestii, mai ştii?

    Comentariu de Ionuţ — 13 iulie 2008 @ 18:38

  27. Nu ma refer la ceasul electronic sau analogic. Ma refer la ceas ca loc de intalnire sau punct de reper. Indiferent ce va fi acolo (pot sa puna si un avion) lumea se va intalni tot la ceas… Si piata si-a schimbat numele de doua ori dar lumea ii spune tot Moghioros.

    Comentariu de Bogdan — 14 iulie 2008 @ 0:53

  28. 😀 Nu dă Onţanu avionul din ogradă… 😀
    Am înţeles ideea ta de prima dată, şi-ţi dau dreptate.

    Comentariu de Ionuţ — 14 iulie 2008 @ 0:56

  29. Am si eu o intrebare. acum fabrica tricodava a fost daramata si in locul ei se gaseste acum un mare spatiu gol. Ce credeti ca s-ar putea construi in acel spatiu sau ce credeti ca s-ar putea face cu acel spatiu, pentru a ajuta cartierul intreg? pentru a-l unifica, pentru a-l infrumuseta. Altfel spus, se poate face ceva astfel incat drumul taberei sa ajunga un cartier la masura omului, pe sufletul omului? 🙂

    Comentariu de ILEANA — 9 martie 2009 @ 1:53

  30. eu stiu ca au daramat-o ca sa faca niste blocuri, deci nu depinde de noi sa alegem ce va aparea acolo.

    Comentariu de Jen — 9 martie 2009 @ 11:51

  31. asta stiu. insa eu am la scoala acum un proiect ce vizeaza aceasta zona si m-ar fi ajutat parerile unor oameni ce locuiesc si simt locul si poate si viseaza imprejurul lui. ma intrebam ce viseaza locuitorii cartierului ca l-ar face (si mai) placut 🙂

    Comentariu de ILEANA — 9 martie 2009 @ 20:50

  32. metrou!

    stiu ca nu e asta raspunsul pe care il asteptai, dar cred ca drumul taberei ar fi mult mai placut fara haosul din trafic si un metrou ar ajuta foarte mult…

    Comentariu de Jen — 10 martie 2009 @ 13:36

  33. Se pare că anul ăsta mai multă lume a avut ca temă Drumul Taberei la lucrările de la facultate, mai ales la UniBuc – Geografie. 🙂

    Comentariu de Ionuţ — 10 martie 2009 @ 17:26

  34. dar ce s-a intamplat cu magazinul venga?la etajul complex favorit este o clinica medicala si magazinul a disparut.

    Comentariu de bondmarius — 7 mai 2009 @ 17:55

  35. salut pe toata lumea , nu stiu daca cineva apt va citi ce scriu eu acum dar , totusi poate ,poate , ingrijorarea mea este un mic parculet din fata blocului (al.V.Prahovei bl.825) care este lasat in paragina sa spun asa, sunt copii care se joaca printre mizeriile lasate de cei care vin cu caini sa-si faca nevoile pe putinul nisip ramas , imi pare rau ca nu am reusit sa fac si o poza cu copi jucandu-se in timp ce caini locatarilor isi fac nevoile pe leaganele ruginite , Domnule primar chiar nu se poate face nimic pentru rebilitara acestui parculet…..

    Comentariu de groman — 4 iunie 2009 @ 10:47


RSS feed for comments on this post.

Blog la WordPress.com.